Exterior Entry Sunset.jpg
Oculus Surgical

The new facility pushes the envelope to form unique spaces and programs that reflect their innovative manufacturing process and progressive work culture. Intrigued by corporate trends happening in the US and in Europe, the owner setout goals to ensure their new state of the art manufacturing facility and US corporate headquarters dealt with the ever-changing makeup of the American workforce. 

 

Setting project sustainability goals and minimizing the energy loads with passive strategies and design interventions the project is close to approaching a Net Zero design. Energy worksheets and energy modeling were used to validate reductions in energy consumption compared to baseline projects. Renewable energy such as photovoltaic and geothermal elements are integrated into the building while sustainable stormwater management strategies, xeriscape landscaping, and well irrigation with rain sensing technologies extend sustainable thinking throughout the site.

Aerial Perspective Main Entry-01.jpg
Front Approach - UPS.jpg
Lake View Render.jpg
Site Plan Isometric-01.jpg

PROCESS

programmatic relationships

Bubble Diagrams _Page_1.jpg

3-D department adjacencies

edit Bubble Diagrams _Page_2.jpg

3-D programming and site development

site orientation options: east vs west 

Site Plan Sketch orient west_Page_2.jpg
Site Plan Sketch orient west_Page_1.jpg

elevations

Elevations-01.jpg

renders

Lobby Shot.jpg

lobby

3rd Floor Offices.jpg

office workspace

Cafe Area.jpg

cafe with meeting pods

Back Porch Sanctuary.jpg

back porch dining area

Second Floor Sunset Terrace.jpg

back porch balcony

oculus on-site residential units: shipping container design

Watchman Units Isometric.jpg
Night's Watch Units Elevations.jpg
Oculus Natural Preserve 2050.jpg