Front Entry (Exterior Portrait) - Mornin
The Lord's Place

The Lord's Place is non-profit organization with a goal of breaking the cycle of homelessness, deserves a new headquarters that exceeds community wide goals by setting an example of a functional facility that can also be a pleasant and stimulating environment. The proposed design was needed to replace their existing and outdated one-story structure. The client’s main concern was to accommodate all programmatic needs without compromising the quality of space, and this was achieved through the Oasis: a central courtyard-garden that serves as a safe-space for both the organization’s clients and staff. With the Oasis as the central node and way-finding element, all other programmatic needs fell into place.

Extensive trauma-informed design research became the guiding principle; for example, all pathways include unobstructed sightlines to the vegetated Oasis to promote peace. All furniture can be manipulated by the user for increased self-reliance, and natural light is welcomed to avoid a fluorescent noise-trigger for the clients. The interior color palette includes calming colors and soothing nature scenes to avoid negative emotional triggers. Lastly, the wood façade screening serves as both a sustainable design solution and a connecting element to nature.

 

Designing the building infrastructure allows for reduced utility costs over the future life of the building, and the items in our sustainable toolbox include: LED lights, well water, cistern water collection/storage, low-e glazing, green roof, solar screening elements, efficient HVAC (VRF), solar panels, and natural ecological site design principles. Large windows, natural light, great views, and a celebrated courtyard garden all help to blur the threshold between the concept of interior versus exterior. The green roof gardens, covered parking, charging stations, permeable parking areas and bioswales create a pleasant atmosphere that shows people we care about the quality of space and the impact it has on the users and our environment.

 

If we want to foster a recovering sense of compassion and self-sufficiency within people, we first need to start with a building that also has these values incorporated throughout the design.

SW Corner.jpg
Trauma Infromed Info
Trauma Infromed Info

press to zoom
Pedestrian Diagram
Pedestrian Diagram

press to zoom
Trauma Infromed Info
Trauma Infromed Info

press to zoom
1/2
Housing Exterior.jpg
Programmatic Analysis
version2PPT%20Template%20(Slides)_Artboa
Programatic Analysis Isometric diagram w
Outdoor Hallway
Outdoor Hallway

press to zoom
FrontEntry (Lobby)
FrontEntry (Lobby)

press to zoom
3rd Level WITH GARDENS
3rd Level WITH GARDENS

press to zoom
Outdoor Hallway
Outdoor Hallway

press to zoom
1/5
Trauma Infromed Axo.jpg
Re-Entry.jpg
Cafe Joshua.jpg
Sustainability%20Analysis%20Isometric%20
Sustainability%20Analysis%20Isometric%20

press to zoom
Parti Basic Diagram
Parti Basic Diagram

press to zoom
Sustainability%20Analysis%20Isometric%20
Sustainability%20Analysis%20Isometric%20

press to zoom
1/2
3 Hanging Stairs
3 Hanging Stairs

press to zoom
Sustainability Diagarm (Elevation)
Sustainability Diagarm (Elevation)

press to zoom
3 Hanging Stairs
3 Hanging Stairs

press to zoom
1/2